JAPAN | Matcha Galore!

Who does not love Matcha? Well, about the last 5 years Matcha is really ‘in’ in Indonesia, and if you go to Japan, surely you should not miss anything about Matcha in its origin country right? I, myself, am a big fan of any food or drinks in green (call it pesto in Italian food, and of course: MATCHA!). Well, in Japan you will easily find products with Matcha as a basic ingredient, from street snacks, mini market or restaurants. And this is my 5 most favorite Matcha Dessert and Drinks I’ve found in Japan! Continue reading “JAPAN | Matcha Galore!”

JAPAN | Transportation Guide

The first thing I heard most about Japan, especially Tokyo, is a fairly complicated mode of public transportation, especially when compared to our habits, who rely more on Uber or GO-Jek. For my first time solo traveling to Japan, I was quite find it difficult to understanding the transportation line which is actually very well integrated in Japan. Aside from easiness to reach any place, tourist destinations also very well informed in each mode of transportation. On this occasion, I want to help you a little bit, so you will no longer be worried or confused to use public transportation in Japan. Well, it would not hurt to prepare a little more knowledge about Japan’s public transportation to avoid over budgeting and save more travel time to destinations we want, right? Continue reading “JAPAN | Transportation Guide”

Oasis Lagoon Sanur Hotel, Sanur

This is my first time to stay at Sanur area, because from my previous trips, I always chose to stay in Kuta area. Sanur is actually somewhat similar to Kuta or Seminyak, but much quieter (which I loved). Kuta now, in my opinion, is too crowded and jammed so this time prefer Sanur to stay overnight.

Continue reading “Oasis Lagoon Sanur Hotel, Sanur”

[PART2] Ubud on a closer look

See Part 1!

Lazy Cat Cafe

What I love from downtown Ubud, is you can just park your vehicle somewhere and walk past mini shop and cute little restaurant along the street. Most of building designs is not too fancy, not too modern, but that’s what makes them interesting. Continue reading “[PART2] Ubud on a closer look”

[PART 1] Ubud on a closer look

When I first planned my itinerary to Bali last month, I was not quite interested to spend some night in Ubud, because from my previous experience, staying in the middle of the city is more convenient and easy to move around while Ubud looks less interesting and boring. Going to Bali, in my perspective, was always about dipping your feet to the beach, however, this time I want to try to see Bali on the other side that I have never seen before.
Continue reading “[PART 1] Ubud on a closer look”

Get to know the most known Southern Bali area

Bali, as you know, is the No. 1 destination in Indonesia that is popular by foreign and local tourists as well. And from all Bali regions, Southern Bali is more crowded than other regions because the infrastructure development are more concentrated in this area. This means if you plan to travel to several places, which needs great and easy access, Southern Bali maybe the most suitable destination for you.

Although Bali is more known for its beaches, it is also known for its mountains, cliffs and rice paddies view, culture, art and crafts, and some fun activities, such as nightlife, extreme water sports and so on. Therefore, it is better for you to decide first what adventure you want in Bali so you can decide where is the most suitable destinations and place to stay during your vacation to Bali. The list below will help you get to know each area in the region of Southern Bali (I hope so!).

Kuta

Kuta is the most targeted area by foreign and local tourists, because the places are easily accessible by foot or vehicle. ATMs, Mini Markets, Restaurants and Cafes, Malls and Shopping Areas, all just within a 5-15 minute walk. Kuta Beach as its a main attraction can be easily accessed from the hotel and also offers quite a lot of water sport activities, such as jet ski, banana boat, body board, etc. In addition, Kuta Beach is also quite popular for tourists to enjoy the sunset. However, the shortcomings you have to face if you want to stay in Kuta is the overcrowded, traffic at most times, and the quite dirty beach.

Seminyak

IMG_2548

Seminyak is very close to Kuta, and it is more known for its restaurants and cafes, as well as its nightlife. And for you interior design or architecture lovers, your eyes will totally pleased here. Modern art is widely applied in restaurant buildings, cafes, and hotels, so the Seminyak area is more crowded by youngsters. If you want to have some culinary trip, or stay in new modern hotel or hostel with nice design, Seminyak is THE place. Seminyak beach also popular to enjoy the sunset while grabbing a snack or drink with your friends, because along the beach, there’s so much cafe/bars that provides bean bag for you to sit at the sands, but you required to buy drink or food with minimum order Rp100.000-150.000 per pax.

IMG_2544IMG_2545

Sanur

IMG_2531
Oasis Lagoon Hotel, Sanur

Unlike Kuta and Seminyak, Sanur is more quiet but we still can easily find ATMs, Mini Markets, Cafes and Restaurants by walk. Sanur Beach is pretty much used as private beach area by nearby hotels, but we can still access this beach and mostly used for canoe-ing, snorkeling, or diving, due to its calm waves. And if Kuta Beach is famous for its sunset, Sanur Beach is famous for its sunrise. Well, Sanur might be the right choice if you want to find a less crowded accommodation with easy beach access, but close enough to the airport or downtown Denpasar.

Nusa Dua

Nusa Dua is mostly used for 5 star hotels or resorts, so the beach access is quite limited to other than hotel guests. But, you can assure the cleanliness and serenity of the Nusa Dua beach area than Kuta, Seminyak, or Sanur because it is well maintained by each hotels. Nusa Dua beach also doesn’t have big waves so it is very suitable for you who wants to relax and sunbathing while listening to the waves.

Ubud

IMG_2422

If you are searching for the place where you can enjoy many time just to relax, enjoy the nature with great view of rice fields, and living a healthy lifestyle, Ubud is surely the perfect choice for you. Unlike Kuta, Sanur or Seminyak, Ubud is more like a slow and healthy living. Spend your time to stay overnight or two night in Ubud area, because the concept and facilities of hotel/resort in Ubud itself is quite different, where we are brought closer to nature. Besides, Ubud is also very Famous for its art and craft products, especially wood, as well as the Balinese culture because Ubud is surrounded by local villages. And things to note, you must carefully choose your accommodation in Ubud carefully, because there are several hotels/resorts are quite far from the downtown Ubud so it is rather difficult to find ATMs, Restaurant, or Mini Market by walk.

IMG_2426IMG_2363

IMG_2504

Uluwatu

IMG_2944

Uluwatu is the southernmost area in Bali, and in there are many beaches that are desolated and untouched by many people. If Ubud is THE healing place with mountain and rice paddies view, you can feel the serenity by enjoy the quiet beach with cliffs alongside. Hotel and resorts in Uluwatu mostly located on the top of the cliffs with its own private beach access, but the price is usually much more expensive. There are several private beaches that can be publicly accessible, but we have to extra pay approximately Rp300.000,00-500.000,00. But, you there are some beaches that are made accessible to the public and the entrance fee is also not as expensive as the private beach (around Rp10.000,00-Rp20.000,00 per person), such as Pandawa Beach, Melasti Beach, Dreamland Beach, Green Bowl Beach and so on. Beach characters in Uluwatu are more surrounded by cliffs and corals, but the waves are bigger so it is much favored by tourists who love surfing.

IMG_2942IMG_2939IMG_2590

Canggu

IMG_3033
Pool bar at Panama Kitchen, Canggu

Canggu is quite less known area by tourists. This area can be reached about 30 minutes drive from Denpasar, and what I love from Canggu is that we can enjoy two sights at once, the view of rice paddy fields and beautiful beaches. Canggu does not have much hotel and resorts as many as the others area I mentioned earlier, but the restaurant and pool bar to enjoy the sunset is also quite popular for foreign tourists. It’s a bit hard to access places on foot, so I recommend to rent your own vehicle, be it a car or motorbike if you’re planning to stay in Canggu area.

So, those are some tips that might help you to decide which places to go to during your stay in Bali, especially in Southern Bali area. There are still many other areas in Bali that I may not have explored. I will definitely explore Bali more to found out other hidden paradise there. Well, see you dear wanderers!

Have a healing stay at Blue Karma Resort, Ubud

Hi wanderers!

This is my first time to write a hotel review (and many things to come) during my latest trip to Bali. And yes, thankfully, I found a precious hidden gem in Ubud. For those of you who need some healing and want to stay in a quiet and calm atmosphere unlike our busy lifes in Jakarta, yes, this resort is should be one of your list to stay in Bali. Continue reading “Have a healing stay at Blue Karma Resort, Ubud”

Entrepeneur vs. Company Worker

Hey Wanderers! How y’all doing?

I know I know, I made so much promises to keep this blog updated, but well, yeah, I need some ‘concentration’ to write this blog posts (daripada nanti malah buang-buang waktu kalian buat baca post ga jelas) hehe. Untuk mulai curhatan hari ini, I have big announcement to make. I’m getting married. UH-OH. Ga deng. Itu belom. Haha.

I have no longer work at my previous company as an architect. Hehe.

Sekarang aku lagi fokus ngurusin bisnis event decoration yang yaa, masih merangkak tapi sengganya masih ada perkembangan. Sesungguhnya, personally, I feel a bit lost. Alasan aku keluar dari company sebelumnya, selain memang pola kerja yang kurang cocok di aku, aku ngerasa tiap hari aku ga menikmati hari-hari aku disana. Mungkin klise banget, tapi ya prinsip work ethic aku, aku ga pernah mau setengah-setengah kalo kerja, dan aku selalu gabisa melakukan hal maksimal kalo berada di posisi yang aku gasuka. Jadi kerjanya ya gitu, yang penting jadi, sekelarnya, dsb. Dan aku ngerasa, that’s so wrong, either for me or my company. Dan, ya dari pola hidup pun saat bekerja di kantor kemarin jadi kurang seimbang, karena jaraknya jauh juga dari rumah (I have to travel 4 hours for going back and forth everyday). Hampir tiap hari lembur jam 9-10, ya gitu deh. Aku ga sempat olahraga, ibadah yang berkualitas juga jarang bisa aku dapetin, apalagi waktu bareng keluarga. Dan ya, tiap hari bawaannya jadi kesel dan ngeluh terus, dan aku gasuka bekerja dengan suasana hati seperti itu. Jadi, akhirnya aku memutuskan untuk keluar dari kantor aku, karena kupikir yang dapet efek buruknya juga bukan aku aja, tapi juga kantor dan kolega aku, karena kerja yang setengah-setengah dan sebagainya. Selain itu, aku sempet pernah kepikiran untuk nyoba fokus bener-bener jadi entrepreneur. Ya, aku pikir mumpung masih muda kan, selagi bisa mencoba jalur karir yang diinginkan kenapa engga. Pertanyaannya, di umur segini dan dengan basic pendidikan yang tinggi, apakah entrepreneur = pengangguran?

Nah, pemikiran yang kayak gini yang masih sering aku alamin dan denger, setelah aku bener-bener fokus di entrepreneurship. Entrepreneur << pekerja kantoran. Sejujurnya, emang aku masih agak jiper kalo ngeliat orang-orang/temen yang kerja kantoran, tapi yaa kan hidup masing-masing, keputusan masing-masing dsb. As long as kita nyari rejeki dengan jalan yang halal, ya terserah orang mau ngomong apa. Hehe. Sekarang, aku mau sharing beda rasanya kerja kantoran dan entrepreneur.

Yang pertama, sosialisasi. Kerja kantoran membuat kita lebih banyak bisa komunikasi dengan orang-orang di atas atau setingkat dengan kita. Ya, sengganya ga kesepian-kesepian banget. Tapi, kadang ya di kantor ada yang bisa kita jadi temen deket yang bisa ketawaan dan curhatan bareng, dan ada juga yang makan temen. Mesti hati-hati banget sih. Untuk pengalaman di aku, yaa Alhamdulillah saat di kantor kemaren aku dapet temen kantor yang SUPERRR BAIKK dan ASIKK. Hehe, sempet galau mau keluar atau ga juga gara-gara mereka. Tapi yaa, kalo udah urusan kerjaan, tetep aja you’re on your own feet. Kalo, entrepreneur, dimana kalian bener-bener jadi headnya, apalagi buat start-up, basically you’re always alone. Paling komunikasi yang dilakukan biasanya sama klien, vendor, atau thankfully kalo kalian ada partner bisnis. Tapi, saran aku sih supaya ga kesepian-kesepian banget, ikut aja seminar-seminar atau gathering yang sesuai dengan bidang bisnis kita. Selain, dapet ilmu, dapet temen, tapi ya inget competitor is competitor hehe.

Kedua, workload and responsibilities. Kerja kantoran, apalagi kita yang masih junior, paling enak karena responsibility sepenuhnya terhadap klien dsb masih ditanggung sama atasan kita. Masih ada yang back up istilahnya. Walaupun ya nantinya kalo ada salah, kita tetep aja diabisin sama atasan kita. Tapi, yang aku rasain sih kalo dikantor sengganya perasaan ada orang yang back up itu kayak lega banget apalagi kalo lagi ngehadap klien hehe. Kalo entrepreneur, wihh a big no no. Bener-bener semua tanggung jawab ada di kamu. Sejujurnya, a lil bit stressful sih haha. Apalagi kayak aku yang berada di bidang jasa, tentunya service is number one priority. Kalo si klien lagi sensi atau ada yang kurang cocok, ya siap-siap jadi bahan semprotan. But, yeah, that’s the cons of being entrepreneur. Yang biasa kita ada back up di kantor, kita sekarang harus bisa mem-back-up diri sendiri dan company kita. Sebenernya at the end bakal sama aja, beberapa tahun mendatang kalo jabatan kita yang udah tinggi di kantor, kita pun harus bisa menanggung tanggung jawab tersebut.

Ketiga, income. Nah, kalo ini sebenernya udah pasti yaa. Kalo jadi orang kantoran, ya semua udah jadi lengkap, kita tinggal terima gaji tiap bulannya. Kalo entrepreneur? Harus putar otak masukkin biaya A, B, C, D, untuk ngitung margin yang bisa diambil company, baru deh masukkin buat gaji sendiri dan staff. Pusing, tapi ya proudly kita bisa dapet gaji/ngegaji orang dari hasil keuntungan company kita sendiri.

Yeah, being an entrepreneur or company worker always have pro and cons. Tapi, yang bisa aku share disini dua-duanya harus dijalanin dengan sabar. Kalo jadi company worker, kita harus sabar ngikutin peraturan perusahaan, berada di bawah tekanan klien dan atasan, ngadepin kolega di kantor yang mungkin ada yang resek dan sebagainya. Sedangkan as an entrepreneur, harus sabar ngetok-ngetokin pintu buat nyari order buat pemasukan bisnis kita, sabar ngembangin perusahaan kita, dan sabar juga ngadepin klien. Semuanya balik ke kita, yang punya karakter yang berbeda, ada yang suka berada di bawah perintah orang, ada juga yang lebih free spirit, bikin sesuatu yang baru. Intinya, sabar, ikhlas, dan ga berhenti berusaha. Dua-duanya punya tingkat keasikan dan kesetresan sendiri kok.

Well, what’s my next plan? Untuk sekarang, aku masih asik nekunin bisnis aku, tapi mungkin tahun depan aku bakal balik ke bidang arsitek lagi. Masih penasaran sama bidang arsitektur dan kangen komunikasi sama temen sih sebenernya. Apalagi ga punya pasangan jadi kayak krik-krik gitu haha (kok jadi curhat).

Wish me luck and I wish you luck too for your career and life, my dear wanderers! See you on my next posts!

XOXOXO,

Nanditta

She’s gone to a better place.

Note before you read this post : Post ini sebenernya udah lama di draft, dan baru hari ini bisa di post, because I couldn’t finish it until now. Well, happy reading guys. I’m sorry it seems I couldn’t move on. But am still trying now.

—————–

image

Innalillahi wa inna ilaihi rojiun.

Telah berpulang ke rahmatullah, nenek dan ibu tercinta, Siti Harisyah Safiudin binti Abdul Djebar pada hari Kamis, 16 Juni 2016 / 11 Ramadhan 1437 H. Atas nama almarhumah, saya selaku perwakilan keluarga, memohon maaf sebesar-besarnya apabila ada kesalahan almarhumah yang disengaja ataupun tidak.

Dear wanderers,

I lost her. Hari ini hari ke 21 nenek meninggal. And I even can’t say I love you, or goodbye for the last time. Sampai saat ini, masih belum bisa sepenuhnya sadar kalo nenek udah ga ada. Hari ini lebaran, dan memang setiap tahunnya selalu ada open house di rumah saya. Dan kali ini, keluarga dari pihak mama dan papa di satuin di rumah saya. Rame banget, tapi semakin kerasa nenek udah ga ada. Nenek saat meninggal berada di kondisi yang sangat bagus, sakaratul mautnya sangat halus, walaupun saya tidak menyaksikan langsung detik-detik terakhir nenek pulang.

I already shared to you about my grandmother’s condition lately. Seminggu terakhir setelah saya nulis blog, akhirnya pada hari Senin, 14 Juni 2016, mama memutuskan untuk membawa nenek ke rumah sakit, dan betul saja, dokter langsung menginstruksikan untuk rawat inap (karena pinggang belakang nenek saya sangat sakit, diare, dan sama sekali tidak ada nafsu makan). Hari Senin-Selasa, saya tidak bisa mengunjungi nenek sama sekali di rumah sakit, yeah, lembur. Saya sempat memohon untuk tidak lembur karena ingin menemani nenek di rumah sakit, tapi apadaya, tidak ada yang mengerti. Sampai akhirnya pada hari Selasa, saya lembur sampai pagi, dan akhirnya saya memutuskan untuk hari Rabu-nya, mengambil cuti karena sakit, maag saya kambuh dan entah kenapa saya ingin sekali menjenguk nenek. Akhirnya, hari Rabu itu walaupun saya diare dan maag, saya tetap menyempatkan waktu untuk ke rumah sakit. Selama nenek saya di rumah sakit, nenek Ida (adik nenek dari Surabaya) yang menjaga nenek terus-terusan. Hari itu, seandainya saya tidak sakit, saya ingin sekali menginap menemani/menggantikan nenek Ida untuk menjaga nenek. Seharian itu, saya sejujurnya mempunyai firasat yang sangat tidak enak. Saya ingin melihat nenek terus, dan entah kenapa saya selalu ingin menangis melihat nenek. Nenek seperti sudah tidak mengenal saya. Dia hanya memanggil saya kalo mau pindah posisi (karena tulang belakang yang sangat sakit). I don’t even know if she’s still remember my name. Seharian saya pegang tangan nenek, mengusap kepalanya, but she still has no response, just looking up to the ceiling, saying, “Udah ga kuat, Kak,” repeatedly. Ga nyangka, kalo itu tanda-tanda nenek mau dipanggil. Saya tidak tau mau respon apa saat itu, saya cuma bisa mengelus punggungnya dan bacain doa dalam hati. Jam 9 malam, waktu besuk habis dan akhirnya saya, papa, dan mama, dan satu tante saya pamit pulang. Sejujurnya saya sangat tidak enak meninggalkan nenek Ida yang sudah tua juga, sendirian di sana. Tapi bodohnya, saya tidak mengikuti naluri untuk tetap stay disana. Sebelum pulang, tiba-tiba tante saya bilang, “Ditta, bilang minta maaf kalo Ditta ada salah ke nenek ya.” I hate it seriously. Seolah-olah kayak saya gaakan pernah ketemu nenek lagi. Tapi saya nurut saja. And who knows, that’s the last time I talk to my grandmother. And I even don’t say I love you.

The next day, saya masuk kntor dengan perasaan ga enak. Antara pengen ‘kabur sehari lagi’ atau ke rumah sakit. Tapi karena gamau kelamaan ngabur, jadinya saya lawan kemalasan itu dan berangkat ke kantor. Strangely sampe kantor, saya kepikiran nenek terus, dan saya memutuskan buat solat Dhuha. Setelah sholat Dhuha, tiba-tiba notif line masuk. Dari mama. “Kak, nenek masuk ICU, doain ya.” Saya masih belum punya feeling apa-apa. The only next thing i want to do is just go to the hospital asap. Tapi saya mikir mungkin ga parah-parah banget, mungkin cuma butuh diawasi lebih lanjut karena nafasnya yang sesek. Mama pun nyaranin untuk lihat perkembangan selanjutnya. Tapi, entah kenapa saya langsung nangis. After I composed myself to continue to work, dan saya sempat line adik saya di Bandung, “Fi, nenek masuk ICU, kamu kapan pulang? Doain nenek kuat ya biar bisa ketemu kamu.” 10 detik kemudian, telfon masuk. Dari rumah. Disinilah perasaan saya sudah benar tidak enak. I burst into tears before I pick up my phone. “Kak…… katanya…. katanya….. nenek udah ga ada.” It felt like a huge things just fall and crashed above my head. Saya nangis kenceng (I really don’t care about my colleague and bosses caught me in tears), tremor, badan dingin, dengkul saya lemas. Saya gabisa ngomong sama sekali di telfon, dan sambil gemetaran, saya cuma bilang satu kata, “Serius?”. Ya Allah, walaupun saya sudah punya prasangka, tapi saya benar-benar ga nyangka waktunya datang secepat ini. Setidaknya saya pengen peluk terakhir kalinya. Pengen bilang, Ditta ga pernah benci nenek. Ditta sayang banget sama nenek. Maafin Ditta cuek banget sama nenek. Maafin Ditta suka galak sama nenek. Hari itu, saya penuh menyesali kenapa saya ga berlaku baik atau ga cuek sama nenek. Kenapa saya jarang negur nenek. Kenapa saya asyik sendiri sama hidup saya. Kenapa saya asyik bersilaturahmi sama orang baru, sedangkan orang yang seumur hidup lebih lama dan lebih kenal sama saya, saya cuekkin gitu aja.


Kata orang, kita akan tau betapa seseorang berharga buat kita, di saat kita kehilangan orang itu. Well, this is my biggest heartbroken and regret I’ve ever felt in my life. Tapi, saya berusaha untuk mengambil hikmah dan sisi positifnya. Nenek menahan sakit, dan ketergantungan dengan obat-obatan sudah hampir lebih dari 20 tahun. It is much better for her since the pain already gone right now. Dan berkat nenek juga, pandangan saya berubah 180 derajat. Kesuksesan bukan dihitung dari seberapa banyak uang, seberapa tinggi jabatan, atau seberapa bagus perusahaan tempat kita bekerja. Kesuksesan sebenarnya adalah seberapa bahagia kita, seberapa bahagia orang di sekitar kita, dan yang terpenting seberapa dekat kita dengan yang Maha Kuasa. Saya lupa, saya terlalu fokus mengejar goal pribadi saya, ada orang-orang sekitar yang ditinggalkan dan dilupakan. Untuk sekarang, saya berusaha untuk tidak terlalu ngoyo dalam bekerja. Cari pekerjaan dimana kita masih punya waktu untuk berkumpul dengan keluarga, beribadah, dan waktu untuk sendiri. Allah SWT cuma memberikan kita satu kali hidup, kenapa kita tidak gunakan sebaik mungkin dan sebahagia mungkin?

Thank you, Nek, you taught me so much when you lived even until you’re gone now, you taught me the most important things in life. I got mom’s back, so don’t worry, Nek. I love you, and til we meet again in Jannah, in shaa Allah.